Tuesday 12 January 2010





God vinden
Antwoord Ruusbroec samengevat: Zoek God waar hij is. Niet hoog verheven boven ons, maar diep in ons, in ons eigen wezen. Keer je naar binnen, in jezelf. Laat alles los en je zult hem vinden.

God is geest. Wil een mens God bezitten, dan moet hij zich laten vallen in de loutere beeldloosheid die God is.

Zoals het licht van de zon in de lucht is, zo is God altijd in het wezen der ziel. Keren wij in tot dat wezen, dan worden wij onmiddellijk met God verenigd in een eenvoudig weten van alle waarheid en een wezenlijk smaken van alle goed

Meditatie en contemplatie
Verhef dan Uw ogen boven de rede en boven elk beoefenen van de deugden en beschouw met een liefhebbende geest het levende leven dat de oorsprong en de oorzaak is van alle leven. Zie het aan als de heerlijke afgrond van Gods rijkheid en de levende bron waarin wij ons met God verenigd voelen. Daar moeten wij blijven, onverdeeld, leeg en beeldloos. is niets anders dan een grondeloos schouwen: wat wij aanschouwen dat zijn wij, en wat wij zijn, aanschouwen wij.

De opperste vervulling van het leven
Altijd zullen wij met God verenigd blijven, en met God en alle heiligen eeuwig uitvloeien in alomvattende liefde, en altijd weer inkeren in dankbaarheid en lofprijzing, en in gebiedende liefde aan onszelf ontzinken in wezenlijke rust, dit is het rijkste leven dat ik ken.

-Jan van Ruisbroeck (1293-1381)






No comments: